Østfyns Museer: Demensvenligt Danehof – Middelalderfestival i Nyborg

Danehof 2022 – Ard Jongsma – Østfyns Museer

Når vi afholder Danehof middelalderfestival den første weekend i juni, er det med fokus på at gøre festivalen demensvenlig.

Fredag d. 30/6 udbydes der nemlig to forløb for borgere med demens og deres pårørende. Første forløb starter kl. 11 og det andet kl. 14. Hvert forløb varer ca. en halv time og er gratis.

Forløbet vil i en rolig ramme introducere borgerne til, hvad Danehof festivalen er – og give en fornemmelse af middelalderen. Det vil være muligt at se og føle på nogle af de genstande og klæder, som man senere vil kunne opleve i byen, og undervejs vil der også være lidt musik og smagsprøver.

Efterfølgende går vi en lille tur på volden og hilser på nogle af de frivillige, som er en stor del af Danehof festivalen i Nyborg.

Der er plads til 30 personer pr. forløb, og det hele er tilrettelagt således, at alle vil føle sig trygge ved oplevelsen.

OM DANEHOF:

Torvet i Nyborg bliver omdrejningspunktet for den store, historiske middelalderfestival, der løber af stablen 30. juni – 2. juli 2023.
Danehof er gratis og inviterer alle besøgende en tur tilbage i middelalderen, med ridderturnering, gøgleri, mjød og boder – der er underholdning for alle.

Den fynske middelalderfestival er en vigtig del af arbejdet med at gøre kulturarven i Nyborg levende. Med det store arrangement bringes hele den historiske bykerne til live med en iscenesættelse af byens helt unikke historie.

Ordet Danehof har en magisk klang over sig. Et sus af middelalder, magtfulde forsamlinger, forfatningsvedtagelse, lovgivning og højesteretsdomme over kongemordere.
At holde Danehof i Nyborg bygger på en 800 år gammel tradition. Fra midten af 1200-tallet mødtes det danske parlament på Nyborg Slot til det, der fra 1300-tallet blev kaldt “Danehof”.

Adskillige vigtige begivenheder fandt sted ved Danehoffet i Nyborg: Valg af tronarvinger, vedtagelse af håndfæstninger, domme over kongemordere og meget mere, der har betydning for, hvordan Danmark ser ud i dag. Netop Erik Klippings håndfæstning i 1282, der blev underskrevet på Nyborg Slot, er af særlig vigtig karakter, og kan anses som Danmarks første grundlov.

Fyrige stridsheste, blanke rustninger, lyden af sværd og lanser blandet med toner fra middelalderens instrumenter. Danehof er en spændende oplevelse for hele familien. Gaderne fyldes med boder, du kan møde gøglere og akrobater og riddere til hest. Middelalderskibe sejler til havnen i Nyborg, og du kan selv komme ombord på et af de historiske skibe. Der er mad og aktiviteter for store og små, og det bedste af det hele er – at det er gratis at besøge festivalen.

DATO:

Fredag d. 30. juni

STED:

Nyborg

PRIS:

Gratis

TILMELDING OG KONTAKTPERSON:

Du tilmelder dig hos Museumsinspektør Nicolai Knudsen på tlf. 23 96 85 82 eller mail: nin@ostfynsmuseer.dk. Henvend dig også til Nicolai, hvis du har spørgsmål om arrangementet.

Vi bruger cookies for at forbedre din brugeroplevelse.